Tefter

Pitanja preduzetnika

Izdavanje nekretnine kod paušalca: kako se oporezuje?

Zakupnina paušalca ne ulazi u paušal: oporezuje se kao prihod od nepokretnosti fizičkog lica, 20% na iznos umanjen za 25% normiranih troškova.

Limiti, PDV i prelazak na knjige. Provereno: 19. oktobra 2026.

Ako ste preduzetnik paušalac i izdajete stan, poslovni prostor, garažu ili zemljište, zakupnina se ne oporezuje kroz paušalni porez. Zakon vas za taj prihod izričito tretira kao fizičko lice, obveznika poreza na prihode od nepokretnosti: porez je 20% na zakupninu umanjenu za 25% normiranih troškova, što je efektivno 15% bruto zakupnine.

Šta tačno kaže zakon

Zakon o porezu na dohodak građana (ZPDG) u članu 65a stav 3 propisuje da se prihodi od izdavanja nepokretnosti koje ostvari preduzetnik oporezuju kao prihod od samostalne delatnosti, osim kod preduzetnika paušalca. Član 65b stav 2 to potvrđuje sa druge strane: preduzetnik koji izdaje nepokretnost u okviru registrovane delatnosti nije obveznik poreza na prihode od nepokretnosti, ali paušalac jeste.

U praksi to znači sledeće:

  • Preduzetnik koji vodi poslovne knjige zakupninu uključuje u prihode radnje i oporezuje je kroz dobit.
  • Preduzetnik paušalac zakupninu prijavljuje i oporezuje odvojeno, isto kao bilo koji građanin koji izdaje stan. Paušalni porez i doprinosi iz rešenja se ne menjaju.

Nepokretnosti su zemljište, stambene, poslovne i druge zgrade, stanovi, poslovne prostorije, garaže i drugi građevinski objekti ili njihovi delovi (čl. 65a st. 4).

Kako se računa porez

ElementPravilo
PrihodUgovorena zakupnina, uključujući vrednost obaveza i usluga koje preuzima zakupac, osim troškova koji zavise od potrošnje zakupca (struja, telefon i slično)
Normirani troškovi25% (na zahtev se umesto toga mogu priznati stvarni troškovi, uz dokaze)
Stopa20%
PodzakupOsnovica je razlika između primljene i plaćene zakupnine

Primer: mesečna zakupnina 50.000 dinara. Normirani troškovi su 12.500, oporezivi prihod 37.500, a porez 7.500 dinara.

Ko prijavljuje i plaća

  1. Zakupac je fizičko lice: porez obračunavate sami, podnošenjem prijave PP OPO na portalu ePorezi, u roku od 30 dana od dana kada ste primili zakupninu. Za svaku primljenu zakupninu podnosi se posebna prijava.
  2. Zakupac je firma ili preduzetnik: po pravilu isplatilac obračunava i plaća porez po odbitku pri svakoj isplati. Tada sami ne podnosite PP OPO za taj iznos, ali proverite da li je porez zaista plaćen.

Ako zakasnite, Poreska uprava obračunava kamatu po godišnjoj referentnoj stopi NBS uvećanoj za 10 procentnih poena. Iznos možete proveriti kalkulatorom Poreske uprave.

Da li zakupnina ulazi u promet za limit od 6 miliona?

Zakupnina se kod paušalca ne oporezuje kao prihod od samostalne delatnosti, pa se ne upisuje u KPO kao promet radnje. Iz istog razloga ne bi trebalo da se računa u limit od 6.000.000 dinara iz člana 40 stav 2 tačka 4 ZPDG.

Pažnja: ako je iznajmljivanje nekretnina vaša registrovana delatnost, nemate pravo na paušal. Član 40 stav 2 tačka 2 ZPDG isključuje iz paušala "aktivnosti u vezi s nekretninama". Da biste izdavali svoj stan, ne morate da registrujete tu delatnost: prihod je prihod fizičkog lica.
Kratkoročno iznajmljivanje stanova i soba gostima (do 30 dana) uređeno je propisima o ugostiteljstvu i turizmu i oporezuje se drugačije. Pravila iz ovog članka važe za zakup duži od 30 dana (čl. 65b st. 3).

Česte greške

  • Zakupnina se upisuje u KPO kao promet radnje.
  • Prijava PP OPO se ne podnese jer "radnja već plaća paušal".
  • Jedna prijava se podnosi za više meseci umesto posebne prijave za svaku primljenu zakupninu.

Pravni osnov

Izvori

Ukratko o ovoj obavezi

Povezana pitanja

Ovo su objašnjenja propisa jednostavnim rečima, a ne pravni ili poreski savet. Propisi se menjaju; kada niste sigurni, proverite u zvaničnom izvoru ili pitajte Poresku upravu.

Prva faktura za pet minuta

Preuzmite Tefter besplatno, unesite podatke o radnji i izdajte fakturu. Bez naloga, bez kartice.