Tefter

Pitanja preduzetnika

Prešao sam 6 miliona: šta sledi?

Prelaskom 6.000.000 din gubite pravo na paušal. Poreska uprava rešenjem nalaže vođenje knjiga od polovine tekuće ili od početka naredne godine.

Limiti, PDV i prelazak na knjige. Provereno: 19. oktobra 2026.

Kad promet pređe 6.000.000 dinara, više ne ispunjavate uslov za paušal. Status se ne gubi istog dana: Poreska uprava donosi rešenje kojim vam nalaže vođenje poslovnih knjiga, od polovine tekuće godine ili od početka naredne, zavisno od toga kada su prestali uslovi. Za promet preko 6.000.000 dinara ne plaća se nikakav dodatni porez za proteklo vreme. Menja se samo način oporezivanja od dana iz rešenja.

Pravni okvir

  • Pravo na paušal ne priznaje se obvezniku čiji je promet u prethodnoj godini veći od 6.000.000 dinara (ZPDG, čl. 40 st. 2 tač. 4).
  • Kad prestanu uslovi za paušal, Poreska uprava rešenjem nalaže obvezniku da vodi poslovne knjige od polovine tekuće godine ili od početka naredne godine (ZPDG, čl. 42 st. 4 i 5).
  • Ako istovremeno pređete i PDV prag od 8.000.000 dinara, poslovne knjige vodite najkasnije od dana kada postanete obveznik PDV-a (čl. 42 st. 6).

Šta da uradite, korak po korak

  1. Utvrdite datum. Iz KPO knjige utvrdite kog dana je promet prešao 6.000.000 dinara i sačuvajte taj obračun.
  2. Proverite PDV prag. Proverite i promet u poslednjih 12 meseci. Ako je veći od 8.000.000 dinara, imate pet dana za evidencionu prijavu za PDV, i to je hitnije od svega ostalog.
  3. Pratite poresko sanduče na portalu ePorezi, jer tamo stiže rešenje o vođenju knjiga.
  4. Organizujte knjigovodstvo od datuma iz rešenja. Knjige možete voditi sami ili preko računovođe upisanog u Registar pružalaca računovodstvenih usluga.
  5. Podnesite poresku prijavu za akontaciju (PPDG-1S) za period od kada vodite knjige, u roku koji je naveden u rešenju ili propisan zakonom.
  6. Odlučite o ličnoj zaradi. Rok i pravila se razlikuju za 2026. i za 2027. godinu (vidi niže).

Lična zarada posle gubitka paušala

PeriodPravilo
Do 31.12.2026Prema stavu Ministarstva finansija, paušalac koji tokom godine izgubi paušal ne može iste godine da pređe na ličnu zaradu, nego samo na oporezivanje dobiti (samooporezivanje).
Od 1.1.2027Obaveštenje o opredeljenju za ličnu zaradu podnosi se u roku od 15 dana od dana prestanka prava na paušal (ZPDG, čl. 33a st. 6, izmenjen Sl. glasnikom RS 80/2026).
Pažnja: Do datuma iz rešenja i dalje plaćate paušalni porez i doprinose u istim mesečnim iznosima i vodite KPO. Ako prestanete da plaćate pre nego što rešenje stigne, nastaje dug sa kamatom.

Česte zablude

  • „Kada pređem 6 miliona, plaćam porez na višak.” Ne. Iznos preko granice ne oporezuje se dodatno za period dok ste bili paušalac.
  • „Moram odmah da zatvorim radnju i otvorim DOO.” Ne. Radnja nastavlja da radi, samo vodi poslovne knjige.
  • „Mogu da se vratim na paušal kad promet opet padne.” Možete, ali samo zahtevom do 31. oktobra za narednu godinu i ako ispunjavate sve uslove iz čl. 40.

Pravni osnov

Izvori

Ukratko o ovoj obavezi

Povezana pitanja

Ovo su objašnjenja propisa jednostavnim rečima, a ne pravni ili poreski savet. Propisi se menjaju; kada niste sigurni, proverite u zvaničnom izvoru ili pitajte Poresku upravu.

Prva faktura za pet minuta

Preuzmite Tefter besplatno, unesite podatke o radnji i izdajte fakturu. Bez naloga, bez kartice.