Tefter

Pitanja preduzetnika

Prodaja opreme radnje: ulazi li u promet?

Prodaja opreme i objekata za obavljanje delatnosti ne ulazi u PDV prag od 8 miliona. Za limit od 6 miliona za paušal zakon nema takvog izuzetka.

Limiti, PDV i prelazak na knjige. Provereno: 19. oktobra 2026.

Za PDV prag od 8.000.000 dinara odgovor je jasan: Zakon o PDV-u izričito isključuje promet opreme i objekata za vršenje delatnosti iz ukupnog prometa. Za limit od 6.000.000 dinara za paušal Zakon o porezu na dohodak građana nema takav izuzetak, pa je sigurnije pretpostaviti da prodaja opreme radnje ulazi u ukupan promet. Dokumentacija o prodaji (faktura ili fiskalni račun) potrebna je u oba slučaja.

PDV prag: izuzetak iz zakona

Prema čl. 33 st. 5 Zakona o PDV-u, ukupan promet za utvrđivanje statusa malog obveznika obuhvata promet dobara i usluga, osim prometa opreme i objekata za vršenje delatnosti. Na primer, ako prodate radnji kombi, mašinu ili računar koji ste koristili u radu, taj iznos ne dodajete u zbir za poslednjih 12 meseci.

Izuzetak važi samo za opremu i objekte koje ste koristili za obavljanje delatnosti. Roba koju ste kupili radi dalje prodaje nije oprema, pa njena prodaja ulazi u prag.

Limit od 6 miliona: nema izričitog izuzetka

  • ZPDG govori o „ukupnom prometu” (čl. 40 st. 2 tač. 4), a jedini izuzetak koji navodi je prihod iz čl. 85 st. 1 tač. 17 (čl. 40 st. 5).
  • Prodaja opreme radnje je promet radnje. Ako izdate račun, on se upisuje u KPO.
  • Nisam našao objavljeno mišljenje Ministarstva finansija koje bi prodaju opreme izuzelo iz limita od 6 miliona. Za velike iznose (na primer prodaju vozila) pre prodaje pismeno pitajte Poresku upravu ili Ministarstvo finansija za mišljenje.

Kako se prodaja opreme dokumentuje

  1. Kupcu koji je firma ili preduzetnik izdajte fakturu sa napomenom da niste u sistemu PDV-a (ako niste).
  2. Ako opremu prodajete fizičkom licu u maloprodajnom objektu, izdajte fiskalni račun.
  3. Paušalac upisuje iznos u KPO, a knjigaš knjiži prodaju i rashodovanje osnovnog sredstva.
  4. Za vozila i druga dobra koja se registruju, kupoprodajni ugovor i prenos vlasništva rade se kao i inače.
Pažnja: Obveznik PDV-a koji je pri nabavci opreme odbio PDV mora na prodaju opreme da obračuna PDV. Ako opremu ne proda, nego je prestane da koristi za oporezivi promet pre isteka pet godina (za objekte deset), mora da ispravi odbitak prethodnog poreza (Zakon o PDV, čl. 32).
Prodaja opreme ne znači automatski da paušalac gubi pravo na paušal. Ali ako prodaja dovede ukupan promet blizu 6.000.000 dinara, računajte sa tim da Poreska uprava može da je uključi u limit.

Pravni osnov

Izvori

Ukratko o ovoj obavezi

Povezana pitanja

Ovo su objašnjenja propisa jednostavnim rečima, a ne pravni ili poreski savet. Propisi se menjaju; kada niste sigurni, proverite u zvaničnom izvoru ili pitajte Poresku upravu.

Prva faktura za pet minuta

Preuzmite Tefter besplatno, unesite podatke o radnji i izdajte fakturu. Bez naloga, bez kartice.