Pitanja preduzetnika
Papirna ili elektronska KPO: da li se overava?
KPO može biti papirna ili elektronska. Pravilnik formalno traži overu pre početka knjiženja, ali praksa filijala PU nije ujednačena.
KPO možete voditi na papiru ili elektronski: Pravilnik (čl. 4) dozvoljava vođenje u slobodnim listovima ili na medijumu za automatsku obradu podataka, pod uslovom da se knjiga može odštampati ili prikazati na ekranu. Isti član formalno propisuje da se knjiga overava kod nadležnog poreskog organa pre početka knjiženja, ali praksa filijala nije ujednačena, a pečat više nije obavezan.
Papirna KPO
- Koristite štampani obrazac KPO ili odštampane listove sa svim kolonama.
- Strane moraju biti numerisane.
- Upisujte hemijskom olovkom, bez brisanja; ispravke tako da prvobitni upis ostane čitljiv.
Elektronska KPO
- Može se voditi u tabeli ili programu, ako sadrži sve kolone obrasca.
- Upisi su hronološki, redni brojevi bez preskakanja, a redovi se ne brišu bez traga.
- Knjiga mora moći da se odštampa ili prikaže kada je Poreska uprava zatraži.
- Na kraju godine odštampajte ili sačuvajte zaključenu knjigu u PDF formatu i potpišite je.
Overa: šta kaže propis, a šta praksa
Član 4 Pravilnika propisuje da se poslovne knjige iz člana 3 stav 1 i 3, među kojima je i KPO, overavaju kod nadležnog poreskog organa pre početka knjiženja. Pravilnik ne uređuje postupak overe, niti kako se overava elektronska knjiga.
U praksi filijale Poreske uprave daju različite odgovore. Kada je 2021. isto pitanje poslato na više adresa PU, stigli su suprotni odgovori: od toga da se KPO overava do toga da se ne overava. Jedinstveno objavljeno uputstvo PU o overi KPO nismo pronašli.
Pečat
Zakon o privrednim društvima (čl. 25 st. 3, koji se na preduzetnika shodno primenjuje po čl. 86 st. 6) propisuje da se posebnim propisom ne može uvesti obaveza upotrebe pečata. Pravilnik je usklađen tim zakonom („44/2018 – dr. zakon"), pa pečat na KPO nije obavezan, čak i kada filijala overava knjigu.
Šta da uradite
- Ako vodite papirnu KPO, pre prvog upisa pitajte nadležnu filijalu da li overava knjigu. Ako overava, odnesite praznu knjigu pre početka knjiženja.
- Ako vodite elektronsku KPO, vodite je redovno, a na kraju godine odštampajte i potpišite zaključenu knjigu.
- U oba slučaja čuvajte knjigu najmanje pet godina od kraja godine na koju se odnosi (čl. 48 ZPDG).
Pravni osnov
- Pravilnik o poslovnim knjigama i iskazivanju finansijskog rezultata po sistemu prostog knjigovodstva, čl. 3, 4 i 13
- Zakon o privrednim društvima, čl. 25 st. 3 i čl. 86 st. 6
- Zakon o porezu na dohodak građana, čl. 43 st. 4 i čl. 48
Izvori
Ukratko o ovoj obavezi
Povezana pitanja
Ovo su objašnjenja propisa jednostavnim rečima, a ne pravni ili poreski savet. Propisi se menjaju; kada niste sigurni, proverite u zvaničnom izvoru ili pitajte Poresku upravu.
Prva faktura za pet minuta
Preuzmite Tefter besplatno, unesite podatke o radnji i izdajte fakturu. Bez naloga, bez kartice.