Tefter

Pitanja preduzetnika

Da li preduzetnik mora da ima pečat?

Ne. Od 2018. posebnim propisom ne može se uvesti obaveza upotrebe pečata u poslovnim pismima i dokumentima, a nekorišćenje pečata ne utiče na punovažnost posla.

Prvi koraci posle registracije. Provereno: 19. oktobra 2026.

Preduzetnik ne mora da ima pečat. Zakon o privrednim društvima propisuje da se posebnim propisom ne može uvesti obaveza upotrebe pečata u poslovnim pismima i drugim dokumentima, i da nekorišćenje pečata ne može biti razlog za primedbe, poništaj ili raskid pravnog posla (čl. 25 st. 3–4). Ova pravila se shodno primenjuju i na preduzetnika (čl. 86 st. 6).

Šta tačno kaže zakon

  • „Posebnim propisom ne može se društvu uvesti obaveza upotrebe pečata u poslovnim pismima i drugim dokumentima društva.“ (ZPD čl. 25 st. 3)
  • Sudovi, državni organi i drugi nadležni subjekti ne mogu isticati primedbe zbog toga što pečat nije korišćen, niti to može biti razlog za poništaj ili raskid posla – čak ni kada interni akt predviđa pečat (čl. 25 st. 4).
  • Na poslovno ime preduzetnika shodno se primenjuju članovi 23–27 ZPD-a (čl. 86 st. 6), pa i pravilo o pečatu.

Izmene ZPD-a kojima je ukinuta obaveza pečata u privredi primenjuju se od 1. oktobra 2018.

A Zakon o pečatu?

Zakon o pečatu državnih i drugih organa (Sl. glasnik RS 101/2007 i 49/2021) odnosi se na državne organe i imaoce javnih ovlašćenja. Privredna društva i pojedinci obuhvaćeni su samo kada vrše javna ovlašćenja poverena zakonom. Preduzetnik se u tom zakonu pominje kao proizvođač pečata, a ne kao korisnik. Taj zakon, dakle, ne uvodi obavezu pečata za običnu preduzetničku radnju.

Šta umesto pečata

  • Papirni dokumenti – potpis preduzetnika (ili ovlašćenog lica) i obavezni podaci iz čl. 25 st. 1 (poslovno ime, sedište, matični broj, PIB).
  • Elektronski dokumenti – po potrebi kvalifikovani elektronski potpis. Kvalifikovani elektronski pečat je posebna usluga (izdaju ga npr. Pošta i E-Smart Systems) i nije obavezan.
  • Fakture – ne moraju imati ni pečat ni potpis da bi bile verodostojne (vidi temu o potpisu i pečatu na fakturi).
Pečat možete koristiti ako želite – zakon ga ne zabranjuje. Ako ga imate, on nema pravno dejstvo veće od potpisa.

Šta ako neko ipak traži pečat

  1. Pozovite se na čl. 25 st. 3–4 Zakona o privrednim društvima.
  2. Ako je reč o državnom organu ili javnom preduzeću, zatražite pisano obrazloženje i propis na osnovu kog traže pečat.
  3. U privatnim odnosima (klijent, banka) to je stvar dogovora; dokument bez pečata je punovažan.
Pažnja: postoje posebni propisi koji i dalje pominju pečat za određene obrasce ili delatnosti; prema članu 25 st. 4, ni tada nekorišćenje pečata ne može biti razlog za odbijanje ili poništaj. Ako neki organ insistira, sačuvajte pisani trag.

Pravni osnov

Izvori

Povezana pitanja

Ovo su objašnjenja propisa jednostavnim rečima, a ne pravni ili poreski savet. Propisi se menjaju; kada niste sigurni, proverite u zvaničnom izvoru ili pitajte Poresku upravu.

Prva faktura za pet minuta

Preuzmite Tefter besplatno, unesite podatke o radnji i izdajte fakturu. Bez naloga, bez kartice.