Tefter

Pitanja preduzetnika

Fakturišem uslugu stranom klijentu: ima li PDV posledica za paušalca?

Paušalac van sistema PDV ne obračunava PDV ni domaćim ni stranim klijentima. Promet stranim firmama ulazi u limit od 6 miliona.

Rad sa inostranstvom. Provereno: 19. oktobra 2026.

Ako niste u sistemu PDV, na fakturu stranom klijentu ne obračunavate PDV i za taj promet ne podnosite PDV prijavu. Na fakturi navodite da niste obveznik PDV. Pravila o mestu prometa usluga postaju važna kada pratite PDV prag od 8.000.000 dinara i ako uđete u sistem PDV. Ceo iznos fakture ulazi u limit za paušal od 6.000.000 dinara.

Zašto nema PDV

PDV duguje obveznik PDV koji vrši oporezivi promet (čl. 10 st. 1 tač. 1 Zakona o PDV). Paušalac koji nije evidentiran kao obveznik PDV nema tu obavezu, bez obzira na to da li je klijent u Srbiji ili u inostranstvu. Zato na fakturi nema PDV-a, stope ni iznosa PDV-a.

Gde je mesto prometa usluge

Za usluge pružene poreskom obvezniku, odnosno firmi ili preduzetniku, mesto prometa je po opštem pravilu tamo gde primalac ima sedište ili stalnu poslovnu jedinicu (čl. 12 st. 4 Zakona o PDV). Za uslugu stranoj firmi to je inostranstvo. Za određene usluge postoje posebna pravila (na primer usluge u vezi sa nepokretnostima).

Kada je klijent fizičko lice u inostranstvu, a ne firma, primenjuju se druga pravila o mestu prometa i tu je potrebna posebna provera.

Uticaj na limite

LimitDa li se računa promet stranim firmama
6.000.000 din – paušal (čl. 40 st. 2 tač. 4 ZPDG)Da. Računa se ukupan promet; jedini zakonski izuzetak je prihod po čl. 85 st. 1 tač. 17 (čl. 40 st. 5)
8.000.000 din – PDV pragPrema ustaljenom tumačenju, usluge čije mesto prometa nije u Srbiji ne računaju se u promet za PDV prag (vidi posebni članak)

Klijent iz EU traži PDV broj ili "reverse charge"

  • Nemate PIB za PDV jer niste evidentirani. Na fakturi navedite svoj PIB i matični broj i napomenu da niste u sistemu PDV.
  • Klijent u svojoj državi primenjuje svoja pravila za usluge primljene iz inostranstva. To je njegova obaveza. Vi na fakturi ne iskazujete ni srpski ni strani PDV.
  • Klijentov PDV broj (VAT ID) možete navesti na fakturi kao njegov podatak.
Pažnja: ako na fakturi iskažete PDV iako niste obveznik, postajete poreski dužnik za taj iznos (čl. 10 st. 1 tač. 4 Zakona o PDV). Ne kopirajte šablone faktura koji imaju PDV kolonu.

Šta ako uđete u sistem PDV

Ako pređete prag od 8.000.000 dinara, evidentirate se za PDV u roku od 5 dana od dana prometa kojim je prag pređen (čl. 38 st. 1 Zakona o PDV). Kada se dobrovoljno evidentirate ili pređete prag, mesto prometa usluge određuje da li obračunavate srpski PDV. Za usluge stranim firmama čije je mesto prometa u inostranstvu srpski PDV se ne obračunava, ali se promet prijavljuje u PDV prijavi. Uz to gubite pravo na paušal (čl. 40 st. 2 tač. 5 ZPDG).

Česte greške

  • Na fakturi stranom klijentu stoji "PDV 0%". Paušalac van sistema PDV ne iskazuje nikakvu stopu.
  • Promet stranim klijentima se ne upisuje u KPO jer "nije u Srbiji".
  • Pomešaju se dva limita: za 6 miliona se računa sve, za 8 miliona ne.

Pravni osnov

Izvori

Ukratko o ovoj obavezi

Povezana pitanja

Ovo su objašnjenja propisa jednostavnim rečima, a ne pravni ili poreski savet. Propisi se menjaju; kada niste sigurni, proverite u zvaničnom izvoru ili pitajte Poresku upravu.

Prva faktura za pet minuta

Preuzmite Tefter besplatno, unesite podatke o radnji i izdajte fakturu. Bez naloga, bez kartice.