Tefter

Pitanja preduzetnika

Da li paušalac mora da vodi evidenciju troškova?

Ne. Paušalac vodi samo KPO u koju se upisuje prihod, ne troškovi. Ipak, račune za nabavke treba čuvati iz više razloga.

KPO knjiga i evidencije. Provereno: 19. oktobra 2026.

Ne. Paušalac je dužan da vodi samo knjigu o ostvarenom prometu (Zakon o porezu na dohodak građana, čl. 43 st. 4), u koju se upisuje prihod, a ne troškovi. Pošto se porez i doprinosi utvrđuju paušalno, troškovi ne utiču na vašu obavezu. Ipak, račune za nabavke treba čuvati.

Zašto nema obaveze

Kod paušalca se porez ne računa na razliku prihoda i rashoda, nego na paušalni prihod utvrđen rešenjem po kriterijumima iz člana 41 ZPDG. Zato zakon i ne traži knjigu rashoda. Kolone obrasca KPO (čl. 7 Pravilnika) sadrže samo prihod od proizvoda, prihod od usluga i ukupan prihod.

Zašto ipak čuvati račune

  • Trgovina: trgovac mora da poseduje isprave o nabavci robe (Zakon o trgovini, čl. 29) i da nabavke evidentira u KEP. Bez računa ne možete dokazati poreklo robe.
  • Plaćanja preko računa: sva plaćanja radnje idu preko tekućeg računa (čl. 51 ZPDG). Računi i izvodi pokazuju da je plaćanje bilo za radnju.
  • Usluge iz inostranstva: kada kupujete oglašavanje, softver ili drugu uslugu od stranog lica, možete biti poreski dužnik za PDV iako niste u sistemu PDV. Za to vam trebaju računi.
  • Prelazak na knjige: ako izgubite pravo na paušal, oprema i zalihe koje imate postaju važne za poslovne knjige.
  • Garancije, reklamacije, osiguranje opreme.

Kada evidencija nabavki postaje obavezna

SituacijaŠta se vodi
Paušalac u uslugamasamo KPO
Paušalac trgovacKPO i KEP (u KEP se upisuju i nabavke robe)
Paušalac sa zaposlenimaKPO i evidencije o zaposlenima i obračunima zarada
Preduzetnik koji vodi knjigedvojno knjigovodstvo, u kome su troškovi važni za porez

Dobrovoljna evidencija

Možete voditi internu tabelu troškova radi praćenja poslovanja. Ona se ne predaje Poreskoj upravi i nije zamena za KPO. Troškove nikako ne upisujte u KPO i ne umanjujte za njih upisani promet – u KPO ide bruto iznos fakture.

Česte zablude

  • „Ako nemam račune za troškove, platiću veći porez" – kod paušalca to ne važi, porez je utvrđen rešenjem.
  • „Mogu da kupujem lične stvari preko radnje jer se troškovi ne proveravaju" – plaćanja sa računa radnje treba da budu za potrebe delatnosti; podizanje novca za lične potrebe je posebno pitanje.
  • „Knjigovođa mora da knjiži moje troškove" – za paušalca u uslugama nema šta da se knjiži osim prihoda u KPO.
Računi koje čuvate su isprave radnje: čuvajte ih najmanje pet godina od kraja godine na koju se odnose (čl. 48 ZPDG), zajedno sa izvodima o plaćanju.

Pravni osnov

Izvori

Ukratko o ovoj obavezi

Povezana pitanja

Ovo su objašnjenja propisa jednostavnim rečima, a ne pravni ili poreski savet. Propisi se menjaju; kada niste sigurni, proverite u zvaničnom izvoru ili pitajte Poresku upravu.

Prva faktura za pet minuta

Preuzmite Tefter besplatno, unesite podatke o radnji i izdajte fakturu. Bez naloga, bez kartice.